Žiher Novice

Zadnje dodane novice:

Dan odprtih vrat 19.6.2024

Dan odprtih vrat 19.6.2024

Leave review
Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na Dnevu odprtih vrat, kjer boste ...
Preberi več
Novinarska konferenca

Novinarska konferenca

Leave review
Novinarska konferenca ob 40. obletnici in otvoritvi lesnopredelovalnega cen...
Preberi več
Novi promo video

Novi promo video

Leave review
Vabimo vas k ogledu našega novega promocijskega videja!
Preberi več

Otvoritev Lesno predelovalnega centra Žiher les

Velika otvoritev najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les v Sloveniji in tudi v tem delu Evrope

 

Pomemben dan za slovensko lesno industrijo:

Otvoritev najsodobnejšega lesnopredelovalnega centra Žiher les


Na sončen petkov popoldan, 10. maja 2024, se je v srcu Prlekije, natančneje v Ormožu, odvijal zgodovinski dogodek za slovensko lesno industrijo. S svečano otvoritvijo centra »Žiher les« smo bili priča novemu poglavju v 40-letni zgodovini družinskega podjetja Žiher d.o.o., ki je znano po svoji zavezanosti k inovacijam, trajnosti in sedaj tudi odličnosti v predelavi lesa.


Minuli petek je bil pomemben dan za podjetje Žiher d.o.o. in tudi Občino Ormož, saj so na Opekarniški cesti, v ekonomsko poslovni coni odprli nov lesnopredelovalni center Žiher les. To je za družinsko podjetje iz Moškanjcev, ustanovljeno leta 1983 in ima dolgo tradicijo, nov korak v njihovi zgodovini.


Pred samim odprtjem so v prostorih Žiher les organizirali novinarsko konferenco, kjer so direktor podjetja Žiher d.o.o. Marko Žiher, njegova žena Melita Žiher, direktorica podjetja Žiher hiše d.o.o., in Markova sestra Tina Preac, solastnica podjetja Žiher d.o.o. in glavna arhitektka v podjetju, predstavili bogato štiridesetletno zgodovino in razvoj podjetja. Pod okriljem Žihra trenutno delujejo naslednje dejavnosti oziroma obrati: Žiher hiše, Žiher les, Žiher betoni, Žiher gramozi, Žiher goriva, Žiher parketi ter gostilna Pri Žihri.


Tradicija, družinska sinergija in lokalna podpora: ključ do uspeha


Uvodoma je direktor podjetja Žiher d.o.o., Marko Žiher, predstavil impresiven razvoj podjetja od njegovih skromnih začetkov do danes, kateri predstavljajo enega vodilnih predstavnikov v lesni industriji v regiji. Njegov govor je bil poln ponosa, družinske naveze in zahvale vsem, ki so v vseh teh letih prispevali k uspehu podjetja, ki so ga slavili na ta dan.


Župan Ormoža, Danijel Vrbnjak, je v svojem nagovoru izpostavil pomen podjetja za lokalno gospodarstvo in skupnost ter najlepšo občino v  Sloveniji – občino Ormož. Pohvalil je dolgoletno uspešno medsebojno sodelovanje s podjetjem in izrazil željo, da bi ta poslovna povezava trajala tudi v prihodnje. Podjetje je za lokalno skupnost in občino pomembno in veseli so, da so lahko omogočili, da je ravno njihova občina glavno stičišče večine dejavnosti podjetja Žiher. Ob tej priložnosti je podjetju izročil županovo priznanje, ki je hkrati tudi najvišje občinsko priznanje, za izjemen prispevek k razvoju regije.


Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je v svojem govoru izpostavil državno podporo za zelene in trajnostno usmerjene projekte, kot je Žiher les. Govor je bil prežet s pohvalami družinskemu podjetju, ki je s trdim delom in močno voljo doseglo velik uspeh. Minister Matjaž Han, je v svojem govoru poudaril, kako pomembno je, da se v regiji razvije več podjetij, kot je Žiher d.o.o. Izrazil je upanje, da bi njihov primer uspeha služil kot zgled in motivacija drugim, da sledijo podobnemu poslovnemu modelu, ki združuje trajnostni razvoj in družinsko tradicijo. Posebej je pohvalil družinsko povezanost, ki je ključnega pomena v takšnih podjetjih, in izrazil navdušenje, da zgodbo o uspehu nadaljujejo tudi naslednje generacije. Ponosen je, da se lesna industrija, katera je od nekdaj pomemben del slovenske tradicije in zgodovine, ohranja in razvija z najnovejšimi in naprednejšimi pristopi ter ruši meje.

Posebno čustven trenutek je bil govor ustanovitelja podjetja Alojza Žihra, ki je z zbranimi delil začetke svoje podjetniške poti. Govor je bil iskren in poln hvaležnosti ter besede polne nostalgije in ponosa na svoje naslednike. V njem je opisal začetke podjetja pred štirimi desetletji, ki so temeljili na njegovih sanjah in neomajni volji do dela, podprti z nesebično podporo in prispevkom njegove drage žene Marije. Skupaj sta postavila temelje za družinsko podjetje, ki je skozi leta raslo in se razvijalo. Gospod Alojz je izrazil ponos nad tem, kako so njuni otroci, Petra, Marko in Tina, nadaljevali in širili podjetniško vizijo pod njegovim in Marijinim mentorstvom ter nadaljevali svojo pot nekateri v podjetju, drugi na svojem, ob nesebični podpori svoje družine.


V svojem govoru je posebej izpostavil tudi zaposlene in gradbene delavce, ki so zgradili novo halo in se zahvalil vsem, ki so v vseh teh letih prispevali k razvoju podjetja. Govor je sklenil s sporočilom, da je prihodnost podjetja v dobrih rokah in z izraženo hvaležnostjo za podporo in trdo delo vseh sodelavcev. Ponosen je, da se vizija družine Žiher nadaljuje z enako strastjo in predanostjo kot prve dni.


»Vizija družine Žiher se nadaljuje v rokah vseh vas, izjemnih ljudi, ki vodite uspešno podjetje in v njem delate. Z zaupanjem stojim tukaj, saj vem, da je prihodnost našega družinskega podjetja v najboljših rokah.« ustanovitelj podjetja Žiher d.o.o. Alojz Žiher


Svetovno znani atlet, Kristjan Čeh, je preko videa izrazil svojo sodelovanje in povezanost s podjetjem Žiher d.o.o. Ob tej priložnosti je tudi izrazil pozitivno neučakanost in navdušenje nad postavitvijo svoje nove Žihrove hiše. Podjetje je tudi eno izmed njegovih podpornikov in sponzorjev, sicer pa je znano po svoji podpori številnim lokalnim talentom, športnikom in ekipam.


»Izjemno se veselim, da bo na tem mestu, kjer danes stojim, upam, da kmalu že stala moja Žihrova hiša.« Kristjan Čeh


Župnik župnije Hajdina Primož Lorbek je blagoslovil novi center in vse prisotne, kar je dodalo duhovno razsežnost dogodku. Pohvalil je družinsko složnost in se navdal z upanjem, da bi temu vzgledu sledilo še več podjetnikov in družin.


Podjetje je ta dan prejelo več priznanj, med drugim od Obrtne zbornice Slovenije in Ptujske obrtne zbornice, ki so podjetju podelili plaketo za 40 let delovanja. Blaž Cvar, predsednik Obrtne zbornice Slovenije, je poudaril dolgoletno zavezanost podjetja h kakovosti in inovacijam.


Svečan prerez traku sta opravila direktor podjetja Marko Žiher in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ob prisotnosti ostalih članov družine Žiher ter županom Občine Ormož Danijelom Vrbnjakom, kar je simboliziralo skupno prizadevanje za nadaljnji razvoj in uspeh. Ta simbolični trenutek je označil začetek nove dobe za Žiher d.o.o. z obratom Žiher les in še en pomemben korak naprej za celotno podjetje.


Dogodka so se udeležili ne le družinski člani, poslovni partnerji, sodelavci, družinski prijatelji in njihove stranke temveč tudi številni ugledni gostje. Med njimi so bili poleg omenjenih govornikov tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, poslanci državnega zbora Republike Slovenije Andrej Kosi, Matej Tonin in Franci Breznik ter ostali pomembni gostje iz domače lokalne skupnosti. Prav tako so se slovesnosti udeležili župani iz sosednjih občin in drugi pomembni gostje.


Dogodek z bogatim kulturnim programom


Prireditev je s svojim profesionalnim pristopom in dinamiko vodil priljubljeni televizijski voditelj Boštjan Romih. Njegov žametni glas in karizma sta dodala posebno vzdušje dogodku, ki ga je s svojimi nastopi dodatno obogatil kvartet Vox Arsana. Njihova glasba je odmevala med gosti in ustvarila prijetno kuliso tekom uradnega programa. Pozdravili so nas z zimzeleno pesmijo Med iskrenimi ljudmi, nadaljevali s Poletno nočjo in po blagoslovu župnika iz župnije Hajdina, Primoža Lorbeka, presenetili s pesmijo Halelujah, ter zaključili program s prav tako izjemno izvedbo pesmi Zemlja pleše.


»Danes praznujemo odprtje centra Žiher les, največjega in najnaprednejšega lesno predelovalnega centra ne le v Sloveniji, temveč v tem delu Evrope. Danes na posebno mesto dajemo les – našo strateško surovino in gradbeni material prihodnosti, ki bo v teh prostorih doživel najskrbnejšo obdelavo in predelavo ter nato v izdelkih najvišje kakovosti ustvarjal nove domove.« uvodne besede voditelja Boštjana Romiha

Od slovenskega hloda do slovenske hiše

Po uradnem delu je sledil ogled novih proizvodnih zmogljivosti centra, kjer so gostje lahko iz prve roke videli, kako napredna tehnologija in trajnostna filozofija podjetja složno delujeta. Ogledali so si lahko tako žago z najsodobnejšo in naprednejšo tehnologijo, ki so jo razvili s podjetjem Wravor iz Slovenskih Konjic, ter sušilnico in skladiščem. V teh prostorih že nastajajo iz slovenskih hlodov izdelani kakovostni produkti - lesni nosilci KVH in BSH, ki so sočasno tudi glavna surovine montažnih Žiher hiš in modularnih hiš linije SmartHouse. Dan se je zaključil z druženjem in pogostitvijo, kjer so se gostje lahko v neformalnem vzdušju poglobili v pogovore o prihodnosti lesne industrije in trajnostnega razvoja.


Ta dogodek ni zaznamoval samo mejnika za podjetje Žiher d.o.o., ampak tudi za celotno slovensko lesnopredelovalno industrijo, ki stremi k zeleni prihodnosti in trajnosti.


Rdeča oziroma tokrat zelena nit dogodka je bila drevo in les, zato je v ta namen vsak obiskovalec ob odhodu s sabo domov odnesel mlado drevo, simbol podjetja in njihovih skupnih prizadevanj za boljši jutri in zavezo k zeleni prihodnosti.


»Otvoritev lesnopredelovalnega centra Žiher les je dan, ko praznujemo preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa potrjujemo našo zavezo k nadaljnjemu razvoju, trajnosti in inovacijam. Zahvaljujemo se vsem, ki ste bili, ste in še boste del naše skupne zgodbe in podpirate naša prizadevanja za boljši in zeleni jutri.« Marko Žiher


Povezave:

Žiher d.o.o. – v izdelavi nova! http://www.ziher.si/

Montažne Žiher hiše: https://ziher-hise.si/

Modularne hiše SmartHouse: https://www.smarthouse-slovenia.com/