Žiher Novice

Zadnje dodane novice:

VELIKA NAGRADNA IGRA: S klikom do sodobne hiše SmartHouse.

VELIKA NAGRADNA IGRA: S klikom do sodobne hiše SmartHouse.

Leave review
V sodelovanju s Petrol klubom smo pripravili prav posebno nagradno igro, kj...
Preberi več
Išče se inženir gradbeništva (m/ž)

Išče se inženir gradbeništva (m/ž)

Leave review
Zaradi nenehne rasti podjetja in povečanega obsega dela razpisujemo več pro...
Preberi več
Zimska idila

Zimska idila

Leave review
Leto 2020 se počasi končuje in prihajajo časi novoletnih zaobljub in načrto...
Preberi več

Nizkoenergijska hiša – nizka poraba glavna prednost energetsko varčne hiše

Današnje novogradnje so v primerjavi s tistimi, ki so jih gradili pred desetletji, energijsko bistveno varčnejše. Pravi način gradnje in izbira pravih gradbenih materialov zagotavljata energetsko varčno in ekološko gradnjo. Nove tehnologije omogočajo gradnjo hiš, ki proizvajajo malo ali nič ogljikovega dioksida.


Glavni namen energetsko varčne hiše je čim večje omejevanje toplotnih izgub in izkoristek naravnih virov toplotne energije iz okolja, kot so sonce, voda in zrak. Optimalna zasnova zgradbe, dobra in natančna izvedba ter nadzor nad izvedbo so osnovni pogoji za doseganje standarda energetsko varčne hiše.


Primera energijsko varčne gradnje sta tako nizkoenergijska hiša kot pasivna hiša. Nizkoenergijska hiša ima najmanj 15 kWh in največ med 40 in 60 kWh letne porabe energije za ogrevanje na kvadratni meter ogrevalne površine. Pasivna hiša ne potrebuje aktivnega ogrevalnega sistema. Načrtovana in grajena je tako, da ima minimalne toplotne izgube, hkrati pa izkorišča toploto sonca in notranjih virov.Gradnja energetsko varčne hiše odvisna od tega, kako varčna naj bo hiša


Ko se odločamo za gradnjo energetsko varčne hiše, moramo vedeti, na kakšen način zagotoviti čim večji prihranek energije. Manj kot želimo, da varčna hiša porabi energije za ogrevanje, bolj je pomembno načrtovanje ter poznavanje detajlov gradnje. Prednost energijsko varčne gradnje je v zdravem načinu bivanja, saj hišo gradimo zato, da bomo v njej imeli zdravo mikro klimo, ki bo pozitivno vplivala na naše počutje. Zaradi uporabe ekološko sprejemljivih materialov tudi gradimo trajnostno, z minimalnimi vplivi na okolje. Uporabljeni materiali nam omogočajo tanjše obodne površine pri enakih toplotnih izgubah, hkrati pa dosežemo optimalno toplotno stabilnost stavbe, kar omogoča uporabo nižje moči in boljše ter bolj konstantne izkoristke ogrevalnih naprav.


Nizkoenergijska hiša – naložba, ki se obrestuje


Nizkoenergijska hiša predstavlja kar velik finančni zalogaj, ki pa se po mnenju strokovnjakov lahko povrne že v 5 letih. To je odvisno tudi od gibanja cen elektrike in fosilnih goriv, kot sta zemeljski plin in kurilno olje. Z večanjem števila prebivalcev se bodo večale tudi energetske potrebe. Kljub temu pa število naložb v gradnjo takih objektov v slovenskem prostoru v zadnjih letih narašča. Vse bolj se kaže potreba po racionalni in učinkoviti rabi energije na vseh ravneh, hkrati s tem pa spoznanje o bolj kakovostnem življenju v bolj zdravem in naravnem bivalnem okolju.

 

Naredite nekaj zase in okolje tudi vi in poskrbite, da bo tudi vaša hiša nizkoenergijska hiša.