Žiher Novice

Zadnje dodane novice:

Obiščite nas na sejmih Dom+ in Ambient Ljubljana

Med 7. in 11. 11. 2018 nas obiščete na sejmih Dom+Ambient Ljubljana. Tam va...
Preberi več

Glamping Sončna dolina Bioterme zasedel drugo mesto

V podjetju Žiher smo zelo ponosni, da je Glamping Sončna dolina Bioterme v ...
Preberi več

Se želite pridružiti ekipi Žiher?

Zaradi nenehne rasti podjetja in povečanega obsega dela razpisujemo več pro...
Preberi več

Pasivne hiše so energijsko najbolj varčne hiše

Pasivne hiše se od klasičnih razlikujejo predvsem po tem, da so ekološke in varčne. Čedalje bolj so priljubljene, ker niso nenasiten porabnik energije, temveč nam pomagajo varčevati oziroma porabiti le toliko energije, kolikor je potrebujemo. Prihranek energije dosežemo z različnimi tehnološkimi rešitvami, najpomembnejša pa je usmerjenost pasivne hiše proti soncu. Pasivna hiša ob minimalnih toplotnih izgubah izkorišča sončno energijo in notranje vire do te mere, da je skoraj ni potrebno dodatno ogrevati ali hladiti. Prava pasivna hiša upošteva osnovna načela pasivnega solarnega načrtovanja, je konstrukcijsko nezahtevna, enostavna, funkcionalna in uporabniku prijazna.

Osnovno načelo pasivne gradnje je zmanjševanje toplotnih izgub, zato je izolacija pri načrtovanju energijsko varčne hiše ključnega pomena. Uporabljena je povsod, da se preprečijo kakršnekoli toplotne izgube. Zadostna debelina izolacije ne bo zgolj preprečila uhajanja toplote pozimi, temveč bo tudi zmanjšala segrevanje hiše poleti. K zmanjševanju toplotnih izgub pa pripomore tudi sama oblika pasivne hiše. Enostavna kockasta oblika objekta ima ob najmanjših zunanjih površinah največji koristni volumen. Gradnja pasivnih hiš pa danes po zaslugi novih znanj, ki omogočajo boljše reševanje toplotnih mostov, omogoča izvedbo hiš tudi z bolj zapletenimi oblikami.

Gradnja pasivne hiše vse bolj razširjena

V Sloveniji so se prve energijsko varčne hiše začele graditi okrog leta 2005, takrat je bilo zgrajenih prvih pet pasivnih hiš. Gradnja pasivne hiše je sicer nekoliko dražja od klasične gradnje (ki je tudi precej manj varčna), zato imajo nekateri občutek, da si gradnje pasivne hiše ne morejo privoščiti. Dejstvo pa je, da je ob ustreznem načrtovanju in izbiri materialov pasivna hiša lahko cenovno zelo ugodna oz. cenejša od večine običajnih gradenj, pri tem pa ponuja precej večje bivalno udobje in nizke vzdrževalne stroške.

Gradnja pasivne hiše je lahko bolj lahka ali bolj masivna, tako prvi kot drugi način gradnje pa morata vključevati uporabo gradbenih materialov, ki zagotavljajo zrakotesno gradnjo. Določeni sistemi gradnje pasivni hiši zagotavljajo daljšo življenjsko dobo, spet drugi so morda nekoliko bolj ekološki. V vsakem primeru pa gradnja pasivnih hiš prinaša številne prednosti. Zakaj jih ne bi bili deležni tudi vi?

 

Pasivne hiše so prihodnost bivanja. Obiščite nas in skupaj bomo zasnovali hišo vaših sanj.